Sinema; birçok disiplini, başka sanatları bünyesinde barındırabilme potansiyeli ile çağımızın en güçlü sanat alanı. Bu gücün oluşmasında yazınsal dile göre görüntü dilinin çok daha doğrudan etki gösteriyor olmasının da payı büyük. Görüntü dili hem duygu…
Blog
43.İSTANBUL FİLM FESTİVALİ NOTLARI
43.İstanbul Film Festivali 17-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildi. Festivalde izlediğim ve dikkat çekmek istediğim filmlere dair yorumlarımı paylaşacağım ama öncesinde daha genel birkaç izlenimlenimimi aktarmak istiyorum. Festival öncesi filmleri inceleyip yönetmen, ülke sineması, film özetleri…
ANLAMIN MEZARINA BİR KÜREK TOPRAK
Berkun Oya’nın son mini dizisi Kuvvetli Bir Alkış Netflix’te yayında. Dizi, yaşadığımız zamana tanıklığın absürt bir temsili, reel politiğin sinik bir eleştirisi ve post/modernist varoluşun yeni bir şey söylemeyen nutku olarak okunabilir. Dizinin öne çıkan…
ZEKİ DEMİRKUBUZ ‘HAYAT’A GERİ DÖNDÜ
Zeki Demirkubuz, 7 yıl aradan sonra yeni filmi Hayat’la sinemamıza hayatı getirdi. Bu kendisinin de tekrar hayata dönüşünün göstergesi. Yazının ana fikrini bu basitlik ve doğrudanlıkla ortaya koymam, filmini ele alacağım yönetmene öykünmekten, zira Demirkubuz…
ÜÇ FİLM BİRDEN: ÖLÜMLÜ DÜNYA 2
Ali Atay’ın yönetmenliğini yaptığı Ölümlü Dünya filmi, sinemamızda romantik ve kaba komedi furyasının olduğu bir dönemde, komedi severler için sürpriz olmuştu. Daha önce oynadığı dizi ve filmlerdeki başarılı oyunculuğu ile tanıdığımız Ali Atay, Limonata filmi…
KURU OTLAR ÜSTÜNE: ÇÜNKÜ İNSAN KÖTÜDÜR
Kuru Otlar Üstüne, Nuri Bilge Ceylan’ın filmografisindeki 10. filmi. İlk kısa filmi Koza, ardından gelen 9 uzun metraj film ile hem ülke sinemamızda hem de dünya sinemasında özel bir edindi Nuri Bilge Ceylan. İlk filmlerinde…
FOTOĞRAFÇILAR VE FOTOĞRAF SEVERLER İÇİN 5 FİLM ÖNERİSİ
Fotoğraf etimolojik olarak Eski Yunanca’da ışık anlamına gelen phôs ve yazan, yazar anlamına gelen grapheús kelimelerinden oluşan birleşik bir yapıdır. Yani ışıkla yazan-yazmak gibi bir anlama gelmektedir. Fotoğrafın var olması iki unsurun varlığına bağlıdır. İlki…
KİYARÜSTEMİ GÜZELDİR; NURİ BİLGE ESTETİK
Nuri Bilge Ceylan’ın bazı sahneleri ile Abbas Kiyarüstemi sahnelerinin benzerliği konusu sinemanın şehir efsanelerindendir. Şehir efsanesi diyorum çünkü görsel olarak kurulan benzerliğin bir adım ötesine gittiğimizde o benzerliğin bir tür benzememezliğe dönüştüğünü görürüz. Görünür olan…
AMERİKA İMGESİ YA DA MAESTRO NOLAN’IN ATOM BOMBASI MİTİ
Atom bombasını yapan ekibin başında yer alan fizikçi Juilius Robert Oppenheimmer’in hayatını konu edinen Christopher Nolan’ın son filmi Oppenheimer’ın sinema salonlarındaki gösterimi devam ediyor. Sinema salonları vurgusunu yapmamdaki sebep, filmin “Sinema salonları için film çeken…
CİCİ, AN’IN DEĞİL ZAMANIN FİLMİ
Hafıza konusu hem sinema hem de edebiyat için oldukça elverişli bir konu. Sinemada klasik anlatı kalıpları içerisinde daha çok geriye doğru hatırlayışlarla -flashback- şimdiye taşınan geçmiş, klasik anlatı alternatiflerinde ise farklı şekillerde ele alınır. Sinema…